Fiačan sa ospravedlnil za únik informácií. Ficovi však odkázal, že odstúpiť nemieni

Robert Fico zatrúbil do útoku. „Keby som mal právomoc odvolať predsedu Ústavného súdu, tak ho odvolám,“ vyhlásil premiér na adresu Ivana Fiačana. Kritizoval predsedu Ústavného súdu za únik informácií v súvislosti s rozhodnutím o pozastavení účinnosti niektorých paragrafov novelizovaného Trestného zákona.

06.03.2024 20:00
debata (14)

Ten bol vládnou koalíciou novelizovaný narýchlo a okrem iného skrátil niektoré premlčacie lehoty, čo na súde namietli prezidentka aj niektorí opoziční poslanci.

Fico popritom vyslovil veľkú spokojnosť s tým, že Úrad špeciálnej prokuratúry v marci končí, teda tá časť novely, ktorou sa ruší ÚŠP, ústavných sudcov neiritovala, čo podľa premiéra svedčí o tom, že zrušenie tejto inštitúcie bolo v poriadku. Vie však, že verdikt o merite veci ešte len príde a je otázne, či ho nenahnevá.

Teraz jeho hnev vyvolala skutočnosť, že rozhodnutie súdu sa v niektorých médiách objavilo skôr, než s ním boli oboznámené dotknuté strany. No čas ukáže, či nešlo len o zámienku a na Ústavnom súde mu v skutočnosti prekáža aj niečo iné. Podľa Fica by mal Fiačan odstúpiť a ak to neurobí, nový prezident by ho mal odvolať. Takúto právomoc však hlava štátu nemá.

Fiačan priznal, že pochybili a za únik informácií sa ospravedlnil, avizoval dokonca zriadiť „vyšetrovací tím“, aby zistili, ako k tomu prišlo. Faktom je, že takéto vyšetrovacie komisie väčšinou nič nevyšetria. No na svoje odstúpenie Fiačan nevidí dôvod. Vo funkcii je od roku 2019, vymenovaný bol za Pellegriniho vlády, teda v čase, keď mala väčšinu koalícia Smeru, Mostu-Híd a SNS, ťažko ho teda označovať ako „Čaputovej človeka“.

Podľa ústavy je súdna moc nezávislá od exekutívnej, premiér a predseda súdu preto ani nemajú dôvod padať si do náručia. Konflikt medzi nimi len dokazuje ich nezávislosť. Bolo tu už totiž v minulosti obdobie, keď premiér Vladimír Mečiar označoval Ústavný súd za chorý prvok na scéne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd #únik informácií #ivan fiačan #fiačan