Pánbohzaplať, sme bohatší

Dobrou správou pre občanov Slovenskej republiky je, že nám stúpli platy. Teraz možno niektorí neveriacky krútia hlavou, ale reč čísel je jasná. Priemerná mesačná nominálna mzda stúpla minulý rok na 1¤430 eur, čiže v porovnaní s predchádzajúcim o 9,7 percenta.

07.03.2024 20:00
debata (2)

Iste, nie každý takéto zvýšenie pocítil. Je to ako v tom vtipe. Ak mal váš sused na večeru celé kura a vy ste hladovali, v priemere ste mali na večeru každý pol kuraťa. Takéto štatistiky však nie sú dobré len na to, aby nás „vytáčali“ (hoci sa im to darí), ale možno majú aj potenciál vliať nám nádej. Ak je trendom v národnom hospodárstve rast miezd, je šanca, že aj naša mzda časom stúpne.

Nepríjemnou správou je, že spolu s výplatami rastú aj ceny, a tie majú v kombinácii s výškou miezd zásadný vplyv na našu životnú úroveň. Darmo nám o pár eur zvýšia plat, keď v obchodoch nechávame z výplaty čoraz viac.

Ale príklad Maďarska, Poľska a Česka, teda krajín, ktoré majú podobnú politickú minulosť ako my, ukazuje, že by sme na tom mohli byť lepšie. V týchto krajinách véštvorky totiž v posledných rokoch rástli mzdy rýchlejšie ako u nás. Rezervy tu sú a vládna koalícia môže všeličo napraviť.

Analytici vravia, že ak by napríklad odvody na Slovensku boli nižšie, pozícia Slovenska by sa výrazne zlepšila. Nie dobrou vizitkou pre našu krajinu je, že ženy u nás stále zarábajú menej ako muži. Priemerná mzda žien je totiž o 18,8 %, teda o 311 eur, nižšia ako mzda muža.

A ďalšou menej dobrou správou pre bežných ľudí je, že nárast nominálnej mzdy nepocítia až tak oni, skôr politici. Tento rok si ústavní činitelia prilepšia k platu stovkami eur. Pre štátnych zamestnancov, ktorými sú aj ministri, je síce valorizácia pozastavená, čo však pre vládu nebol problém a kreatívne to vyriešila zvýšením paušálnych nákladov… Naprázdno teda obišli iba bežní štátni zamestnanci. Darmo, stále platí, že politika je panské huncútstvo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba