Slovenské ženy zarábajú menej ako muži. Nasledujme príklad Islandu

Medzinárodný deň žien, sviatok, ktorý sa v predchádzajúcom režime sprofanoval, je stále podnetom na to, aby si politici a médiá pripomínali význam žien pre spoločnosť. Zaznievajú reči o tom, ako vysoko si spoločnosť ženy cení. Pravda je však taká, že tam, kde by to spoločnosť mohla vyjadriť najhmatateľnejšie, teda v odmeňovaní za prácu, to pre "druhé pohlavie" nevyzerá najlepšie.

10.03.2024 20:00
debata (8)

Znie to neuveriteľne, ale ženy u nás stále zarábajú o 18,8 %, čiže 311 eur menej ako muži.

Dvojaké odmeňovanie žien a mužov je problémom aj v iných krajinách Európskej únie, preto minulý rok vytvorila smernicu, ktorá má zamestnancom a zamestnankyniam pomôcť zistiť, či je ich mzda neprimerane nízka, alebo nie. Legislatívne zmeny v tejto súvislosti avizoval už štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš – zákony budú musieť garantovať prístup k informáciám o odmeňovaní pracovníkov na konkrétnych pracovných pozíciách. Smernica, ktorú sa chystá prevziať aj Slovensko, má teda ženám pomôcť dozvedieť sa, či zarábajú menej.

„Bude existovať povinnosť informovať o kritériách, ktoré sa uplatňujú na odmeňovanie a platový postup. Takisto vznikne povinnosť informovať o priemernej odmene v rodovom členení na zamestnankyne a zamestnancov na konkrétnej pozícii u konkrétneho zamestnávateľa,“ vysvetlila právnička Janka Debrecéniová, ktorá sa dlhodobo zaoberá právami žien, z advokátskej kancelárie Krivak & Co. Či to bude nástroj dostatočne účinný, ukáže čas.

Na Islande sa ženy s platovou nerovnosťou mužov a žien vyrovnali po svojom. 24. októbra 1975 opustili svoje pracoviská a vyšli do ulíc.

Island sa vďaka tomu stal krajinou s najnižším rozdielom v platoch medzi mužmi a ženami na celom svete. Ešte v roku 1975 zarábali islandské ženy približne o 40 percent menej ako muži. Dnes sa toto číslo pohybuje okolo desiatich percent a ženy tu dostávajú takmer rovnaký plat ako muži. Islandské ženy bojujú ďalej, aj Slovenky by sa mali prebudiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #Island #mzdy #zarábať peniaze #MDŽ #nižšie platy #platová nerovnosť #platová diskriminácia #mzda žien #smernica EÚ