Konzervatívny či liberálny, hlavne slušný

Obaja prezidentskí kandidáti vravia, že chcú byť prezidentmi všetkých občanov a občianok, musia sa teda usilovať o konzervatívnych aj o liberálnych voličov. Zastávať nejednoznačné postoje sa však nevypláca.

02.04.2024 20:00
debata (8)

Peter Pellegrini sa včera takticky vyhol duelu v rádiu Expres, otázke o registrovaných partnerstvách musel teda čeliť len víťazný kandidát z prvého kola Ivan Korčok. Nevykrúcal sa: ak by parlament registrované partnerstvá schválil, zákon by bez problémov podpísal. Ale je tu ten podstatný moment: parlament by musel zákon schváliť, nehrozí teda, že Korčok by v paláci agendu presadzoval na vlastnú päsť. Ani nemá ako.

Pellegrini svoje postoje k tejto otázke vyjadril okrem iného pred časom v rozhovore pre denník Štandard, keď povedal: „Nemyslím si, že by taký zákon mohol byť v parlamente schválený, pokiaľ by s tým drvivá väčšina občanov Slovenska nesúhlasila. Ale pokiaľ si to občania Slovenskej republiky neželajú, tak ani prezident nemá čo takéto zákony podpisovať.“

A hoci sa od Pellegriniho konzervatívna SNS dlhodobo dištancuje, jednoznačnú podporu mu teraz vyslovil jej nominant, minister životného prostredia Tomáš Taraba. „Toto je priama pozvánka, aby ste všetci, ktorí ste konzervatívci, ktorí ste pronárodní, prišli k voľbám,“ prihovoril sa voličom vo videu na svojom facebooku. Strašil, že tým, ktorí sú verní svojim tradíciám, teda kresťanstvu, „budú chcieť zavrieť ústa“, budú na nich podávať trestné oznámenia. To všetko vraj hrozí, ak budú voliť Korčoka.

K prezidentskej kampani sa totiž priplietla Veľká noc a Tarabovi sa nepáčilo, že „ružovučká“ RTVS propagovala na svojom webe príbeh herečky Zuzany Fialovej, a nie príbeh o Ježišovi. Jeho rozhorčený status vyvolal nenávistné reakcie na adresu herečky, ktorej sa na sociálnej sieti zastala aj samotná prezidentka. A mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv podala voči Tarabovi trestné oznámenie. Nie však za to, že je konzervatívec, ale za spôsob, akým sa vyjadril. Či je Slovensko konzervatívne, alebo liberálne, diskutovať sa dá slušne. Aj to by mal garantovať prezident.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #prezidentské voľby #Zuzana Fialová #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #Zuzana Čaputová #Tomáš Taraba