Dobrá rada neuškodí

Nápad ministra Ľubomíra Jahnátka obnoviť Cenovú radu, ktorú potichu pred dvoma rokmi zrušila predchádzajúca vláda, narazil v opozícii aj u viacerých odborníkov na odpor. Podľa nich sa ceny potravín majú tvoriť výlučne na základe ponuky a dopytu. Vláda sa má akurát starať o to, aby zabezpečovala výrobcom a predajcom "zdravé trhové prostredie". Všetko ostatné je vraj populizmus.

21.05.2012 22:00
debata

Iste, na slobodnej súťaži stojí a padá liberálna ekonomika. U nás má svoje výnimky, napríklad reguláciu v sieťových odvetviach, pretože dodávky plynu, elektriny a tepla týkajúce sa takmer každej domácnosti či firmy v podstate dosiaľ nestratili monopolný charakter. Ale potraviny?

Ako to s voľným trhom v tomto odvetví bolo, sme zažili v uplynulých dvoch desaťročiach, keď agresívni zahraniční veľkopodnikatelia položili na lopatky väčšinu domácich poľnohospodárov i potravinárov. Ani menší a strední predajcovia nemajú proti obchodným reťazcom šancu. Keby za nižšími (neraz iba dočasne) cenami bola aj lepšia kvalita, hádam by Slováci privreli jedno oko. Lenže škandály s potravinami z dovozu sa množia a v rokoch 2010 a 2011 sa i ceny výrazne pohli hore.

Ak aj Cenová rada nebude mať také právomoci ako regulačná, neuškodí. Pomôže už len monitorovaním neodôvodneného pohybu cien na úkor spotrebiteľov. A širokým informovaním verejnosti, ktorá by potom iste rada dopomohla k rozvoju slobodnej súťaže o kvalitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba