Prezidentské hry sa skončili, začína sa uťahovanie opaskov

Je príznačné, že hneď prvé kroky Roberta Fica po prezidentských voľbách smerovali na ministerstvo financií. „Hry“ sa skončili, a teraz bude treba „hasiť“ rozvrátené verejné financie. Keďže štátna sekera povážlivo rastie, na rad prichádzajú nepopulárne úsporné opatrenia. Vláda tak bude musieť začať riešiť reálne problémy Slovenska, aby bolo aj na chlieb...

08.04.2024 20:00
debata (32)

Ak sa niekto čudoval, prečo Ficov kabinet s poradovým číslom štyri neurobil radikálne škrty hneď v prvom roku vládnutiu – ako je vo svete bežné – odpoveď je zrejmá: lebo voľby. Naopak, na konci minulého roka ešte plnými priehrštiami rozdával.

Peter Pellegrini uspel, a tak už má vláda ruky rozviazané. Zrazu nie je problém konsolidovať aj o viac ako 0,5 percenta HDP. Vláda plánuje na budúci rok nájsť asi 1,4 miliardy eur (zhruba jedno percento HDP). Ukazuje sa, že si uvedomuje závažnosť situácie – podľa NBS tento rok skončí rozpočet s deficitom 6,1 % HDP, čo bude viac ako vlani – no keď príde reč na to, ako to chce dosiahnuť, tak stále priviera jedno oko pred realitou.

Fico totiž po návšteve financmajstra vyhlásil, že nie je podporovateľom zvyšovania DPH. Nuž uvidíme, koľko mu toto odhodlanie vydrží. Zdanenie tabakových výrobkov a sladených nealkoholických nápojov prinesie do budúcoročného rozpočtu maximálne 100 miliónov eur. To sú „drobné“. A keby aj odrazu prepustil 30-tisíc štátnych zamestnancov (čo neurobí), tak stále to bude málo.

Vláda bude musieť urobiť bolestné opatrenie, ktoré pocítia všetci, aj jej voliči. Veľa možností nemá. Buď prestane dotovať energie, alebo zvýši DPH (alebo oboje).

Ak keď sa začne vyhovárať, kto je vinný za katastrofálny stav verejných financií, tak odpoveď je jasná: všetci!

Matovič tu po sebe zanechal spúšť, lenže keby predchádzajúce dve Ficove (Pellegriniho) vlády počas dobrých rokov trochu viac šetrili (ako to robili iní), tak sme mohli mať rezervu na horšie časy, z ktorej by sa dalo počas pandémie čerpať.

Teraz prichádza čas platiť dlhy.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo financií #konsolidačný balíček #konsolidácia verejných financií