Zjednotená sociálna demokracia?

Prítomnosť Ivana Gašparoviča v štábe Petra Pellegriniho počas volebnej noci bola viac než symbolická. Oboch spája to, že za svoju kariéru vďačia najdominantnejším postavám slovenskej politiky – Vladimírovi Mečiarovi a Robertovi Ficovi. Paradoxne, hoci predstavovali stranícke dvojky, dokázali sa prepracovať až na samý vrchol politiky, čo sa ich tútorom nikdy nepodarilo.

09.04.2024 20:00
debata (15)

Je pravdou, že v istom okamihu sa síce voči nim vymedzili a ich cesty sa rozišli, no mentálne zostali stále na rovnakej vlnovej dĺžke. Preto aj predstava, že by sa teraz Pellegrini emancipoval a začal robiť akúsi samostatnú politiku, je veľmi nepravdepodobná.

Teoreticky by Pellegrini mohol byť na koni – Hlas má „svojho“ človeka v Prezidentskom paláci aj na čele Národnej rady. Ak by sa však rozhodol, že bude „prvým hýbateľom“, išiel by do rizika. Ohrozilo by to jeho znovuzvolenie, a takú chybu neurobí. Vie, že iba tandem s Ficom mu zabezpečí úspech aj druhýkrát.

Lenže tak ako v prírode aj na politickej scéne je miesto iba pre jedného – pre toho silnejšieho. V lese mohutnejší strom zatieni ten menší, čím mu zamedzí v raste. A preto Hlas v tieni Ficovho Smeru skôr či neskôr zakrpatie.

Existencia dvoch sociálnodemokra­tických strán na politickej scéne totiž nedáva zmysel. Obzvlášť v situácii, keď ten, na kom celá strana stojí, sa presunul do Prezidentského paláca.

Na druhej strane Pellegriniho odchod do Grasalkovičovho paláca sa výrazne dotkne aj opozície. Pokiaľ v prípade jeho prehry bol stále v hre variant, že Hlas môže hocikedy „otočiť“ a sily v parlamente sa tak preskupia, po jeho víťazstve je zrejmé, že definitívne prišla o potenciálneho spojenca.

Pellegriniho spolužitie s vládou, podobne ako v prípade spomínaného Gašparoviča, tak bude bezkonfliktné, čo mu zabezpečí, že prezidentské voľby vyhrá aj druhýkrát.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Ivan Gašparovič #Hlas #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024