Starnúce Slovensko sa bez cudzincov nezaobíde

Zlá správa je, že počet obyvateľov Slovenska minulý rok klesol. A čo je ešte horšie, stalo sa tak už tretí rok po sebe, čo naznačuje nový negatívny trend. Demografická kríza je už realitou aj u nás a bude sa prehlbovať. Tou dobrou správou je, že naša krajina začína byť atraktívna pre cudzincov, slovenské občianstvo získalo vlani rekordných 1 100 ľudí.

15.04.2024 20:00
debata (80)

Oproti susednému Maďarsku, ktoré sa s prirodzeným úbytkom obyvateľstva borí už dlhé roky, je na tom Slovensko zatiaľ relatívne dobre. Lenže pôrodnosť klesá aj u nás a vyhliadky nie sú ružové. Silná generácia tzv. Husákových detí, ktorá priniesla v uplynulých rokoch mierne oživenie pôrodnosti, je už v strednom veku a po nej prichádzajú populačne slabšie ročníky.

Aj keby sa podarilo zdvihnúť pôrodnosť, určite už nikdy nedosiahne dve deti na jednu ženu, čo zabezpečuje prirodzenú reprodukciu (úhrnná miera plodnosti žien sa u nás pohybuje okolo hodnoty 1,5). Vzhľadom na to, že dynamika starnutia je v našich podmienkach vyššia, ako je priemer únie, budeme čoskoro najrýchlejšie starnúcou populáciou v Európe.

Kým ešte v roku 2011 bolo v populácii viac detí ako seniorov nad 65 rokov, od roku 2021 je to už naopak. Ich podiel sa prudko zvýšil z 12,7 % na 17,1 %. Naopak, podiel obyvateľov v produktívnom veku (15–64 rokov) poklesol zo 72,0 % v roku 2011 na 67,0 % v roku 2021. Stojíme tak pred otázkou, akým spôsobom riešiť túto demografickú krízu.

Odpoveďou je riadená migrácia. Tá je nevyhnutnosťou. Hovorí o nej dokonca aj samotný premiér, ktorý sa inak k migrantom stavia skôr rezervovane.

Momentálne medzi záujemcami o slovenský pas prevládajú Srbi a Ukrajinci. Po začiatku vojny na Ukrajine z nej však nemôžu vycestovať muži vo veku od 18 do 60 rokov. A pokiaľ ide o obyvateľov Srbska, dá sa predpokladať, že v skutočnosti ide o Slovákov z Vojvodiny, ktorých na Dolnej zemi žije zhruba 50-tisíc. Čiže tento rezervoár je značne limitovaný.

V našom záujme by tak malo byť presvedčiť čo najviac u nás momentálne žijúcich Ukrajincov, aby tu zostali. A, samozrejme, zastaviť masívny odliv našich mozgov do zahraničia. Inak sa stane úpadok Slovenska nezvratný…

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #demografia #migrácia #cudzinci na Slovensku