Vizitka našej biedy

Zástupcovia odvetvia hazardu upozorňujú, že nielenže plnia štátnu kasu, ale zamestnávajú spolu až päťtisíc ľudí. Dojemné. Ktorý štát by bol taký hlúpy, aby začal likvidovať takéto užitočné odvetvie?!

26.08.2012 22:00
debata (4)

O pripravovanej novele zákona o hazardných hrách sa určite nedá povedať, že hazard zlikviduje. To sa dosť dobre ani nedá. A nejde tu len o internet. Hazard existoval aj bez online kasín, aj vtedy, keď štát všetky hazardné hry okrem obligátnej štátnej lotérie rovno kriminalizoval.

O to však nejde. Nehovoríme tu o nedeľných stávkach na koníčky ani o kasínach, kam sa bežný smrteľník, ktorý nie je Jamesom Bondom alebo aspoň dedičom nejakého obchodného impéria, ani nedostane. Reč je o hracích automatoch (názov „výherné“ je rovnako smiešny, ako by bolo povedať, že hráč ruskej rulety je „víťaz“, keď si nevpálil guľku do hlavy) rozosiatych v krčmách všetkých skupín. Od tých, čo sa tvária ako bary, pretože majú na stoloch sklené dosky, až po výčapy ponúkajúce čosi, čo je urážkou slova pivo.

Reč je o tom type hazardu, ktorý sa v 90. rokoch stal tragickou vizitkou našej spoločenskej biedy. Hazard, cez ktorý preteká obrovské množstvo peňazí, bol lákadlom pre organizovaný zločin minimálne od čias, keď americkí gangstri prestali s pašovaním alkoholu a postavili si v púšti Las Vegas. Naše vlády dovolili, aby sa na Las Vegas premenila celá krajina. Na veľkú radosť mafií, ktoré dostali možnosť takmer oficiálne prelievať sumy, o ktorých sa hlúpemu štátu ani nesnívalo.

Nech sú dnes všetci majitelia krčmových automatov počestní a cnostní; tie peniaze, ktorými „plnia štátnu kasu“, aj tak pochádzajú do veľkej miery z peňaženiek nešťastníkov, ktorí si zvykli s podporou utekať do krčmy. Prepiť by ju na jeden záťah nedokázali, no v krčme ju vďaka automatom nechajú tak či tak. Rozumný štát také peniaze vypľuje na zem, namiesto toho, aby ich zhltol a tešil sa, ako ich aj tak len posunie policajtom a sociálke, aby riešili následky.

Novela zákona, o ktorej je reč, nie je dokonalá. Viaceré nápady ministerstva financií sú hodné kritiky a nebude na škodu, keď sa do konečného znenia napokon nedostanú. Snaha vytlačiť hazard z krčiem si však podporu určite zaslúži. Nielen preto, že je spoločensky žiaduca, ale preto, lebo je aj rozumná. Mimochodom, keby tie peniaze mohli radšej míňať rodiny gamblerov na svoje normálne potreby, štátnej kase to určite neublíži. Skôr naopak.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba