Mizogýn

Tony Abbott je líder austrálskej opozície a ak niekoho nemá rád, tak je to premiérka Julia Gillardová. Prvá žena na tomto poste je častým terčom jeho nevyberaných útokov.

19.10.2012 22:00
surgos
surgos
debata

Opozičný bos v minulosti napríklad vystúpil v televízii s kritikou šéfky vlády a akoby náhodou stál pred plagátom s nápisom „Zbavme sa tej strigy“. Inokedy zasa neveľmi džentlmensky slobodnej a bezdetnej političke naznačil, že nie je počestná žena.

Pohár trpezlivosti však pretiekol. „O tom, čo je sexizmus a mizogýnia, ma tento muž nebude poučovať,“ kričala Gillardová v parlamente s prstom namiereným na šéfa opozície. ,,Ak chce vedieť, ako v modernej Austrálii vyzerá mizogýnia, nepotrebuje parlamentný výnos, ale zrkadlo," utrela s ním podlahu a pripomenula, ako Abbott v minulosti mužov označil za lepšie uspôsobených na líderské pozície či Austrálčanky za ženy pri žehličke.

Abbottovi priaznivci tvrdia, že premiérka preháňa. „Nech sa pozrie do slovníka,“ odkázali jej, nech si definíciu mizogýnie naštuduje. Chce azda povedať, že Abbott je plný nenávisti voči ženám? Odpoveď na otázku, kto z nich dvoch má v Austrálii stále väčšie slovo, na seba nenechala dlho čakať.

Slovník Macquarie Dictionary, ktorý je autoritatívnym zdrojom pre austrálsku angličtinu, okamžite zmenil výklad pojmu mizogýnie tak, aby zodpovedal premiérkinmu zámeru. Nech si šéf opozície naštuduje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba