Svet naruby

S New York Times to ide dolu vodou. ,,Sivá dáma“, slávne noviny, kedysi etalón americkej i svetovej tlače. A dnes? Hanba.

02.11.2012 22:00
debata

Takto a ešte horšie sa nad úrovňou newyorských Timesov zamyslel čínsky Ľudový denník. "Toto ctihodné médium tvrdí, že jeho správy sú presné a spoľahlivé. No v posledných rokoch sa medzi jeho novinármi rozmohla epidémia plagiátorstva a vymýšľania. Vskutku, New York Times si správy vymýšľa a kopíruje,“ kritizujú noviny z Pekingu amerických kolegov z brandže a zároveň pripomínajú najväčšie škandály, ktorými Timesy prešli.

Rozsiahly úvodník v tlačovom orgáne Komunistickej strany Číny nevyšiel náhodou. Len niekoľko dní predtým New York Times publikovali materiál, podľa ktorého príbuzní čínskeho premiéra Wen Ťia-paa nahonobili majetok v hodnote 2,7 miliardy dolárov. O tomto článku čínske noviny, samozrejme, mlčia. Pôvodne chudobná rodina sa podľa Timesov zázračne zmohla po tom, čo sa Wen dostal na najvyššie poschodia moci. Americkým reportérom zbieranie dôkazov a ďalšia investigatívna práca zabrali takmer rok.

Autor čínskeho úvodníka bol hotový omnoho skôr. Ako sa ukázalo, celý text iba pozliepal z odsekov, ktoré od slova doslova skopíroval z iných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba