Elixír

Nursultan Nazarbajev je prezidentom Kazachstanu už viac ako dvadsať rokov. Do dôchodku sa však nechystá, len nedávno znova vyhral voľby a plánuje zostať pri moci, kým mu zdravie dovolí.

09.11.2012 22:00
debata

To je zároveň Nazarbajevova najväčšia starosť. Môže ponechať svojmu osudu ľud, ktorý ho tak zbožňuje? Veď aj minulý rok ho oslovil predstaviteľ jednej z menšín a požiadal ho, aby zostal prezidentom najmenej do roku 2020. Vtedy bude mať osemdesiat rokov.

„Jedine ak mi dáte elixír života, možno taký máte,“ zavtipkoval Nazarbajev. Možno to však nebol vtip. Už pár dní nato študentov poučoval, ktorým smerom majú hľadieť. „Lieky proti starnutiu, prirodzené omladenie, nesmrteľnosť – to sa dnes študuje,“ vyhlásil.

Reči sa napokon zmenili na jasný príkaz. Úlohou vytvoriť elixír života kazašský prezident poveril vedcov na Nazarbajevovej univerzite.

Po viac ako roku tvrdej práce a investovaných miliónoch eur konečne prišiel výsledok. Tento elixír života síce nezaručí nesmrteľnosť, no život rozhodne predĺži, opatrne tvrdil prezidentovi šéf tímu Žaksybaj Žumadilov.

Nazarbajev nemusí byť sklamaný. Politici, ktorí sú večne živí, sú totiž najčastejšie už aj tak po smrti.

No len máloktorý z nich sa môže pochváliť tým, že dal znova vynájsť jogurt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba