Šéfredaktori

Rosario Crocetta je pozoruhodný muž. Konzervatívny homosexuál, ktorý počas volebnej kampane preplával Messinskú úžinu, je šéfom regionálnej vlády na Sicílii ešte len pár týždňov a už plní sľuby o znižovaní zbytočných výdavkov. Začal hneď vo vlastnom úrade a ako prvý prišiel na rad jeho tlačový odbor.

23.11.2012 22:00
debata

Organizáciou tlačoviek a vydávaním tlačových správ sa u sicílskeho guvernéra zaoberá 21 osôb. To je štyrikrát viac ako novinárov, ktorí mali na starosti rovnakú agendu pre celé Taliansko v úrade expremiéra Silvia Berlusconiho.

Dvadsať z nich dostávalo plat 6 000 eur v čistom. Dvadsiaty prvý pôsobil v Bruseli, kde bral dvojnásobok, hoci bývalý europoslanec Crocetta ho tam vraj nikdy nevidel. (Len mimochodom sa zistilo, že v bruselskom úrade sicílskeho regiónu polovicu zamestnancov tvoria synovia a dcéry vplyvných Sicílčanov.)

Prepustených pracovníkov tlačového odboru sa zastali novinárske organizácie. Crocetta vraj ich práci nerozumie, pokarhali ho. Hovorca prepustených zase odkázal, že je veľmi zvedavý, ako to šéf regionálnej vlády bez nich zvládne.

Crocetta sa však nechce dať obmäkčiť a tvrdí, že novinári musia ísť. Prácu by si mali nájsť ľahko, veď v životopise sa ich doterajšie pôsobenie bude dobre vynímať. Všetkých 21 zamestnancov tlačového odboru si totiž pridelilo funkciu šéfredaktor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba