Pirézia

,,Mám izraelsko-pirézske štátne občianstvo, súčasne som schopná reprezentovať židovské záujmy i pirézsky životný postoj,“ odpovedala maďarská poslankyňa za zelených Katalin Ertseyová na dotazník, ktorý kolegom v parlamente rozoslal podpredseda extrémistického Jobbiku Előd Novák.

07.12.2012 22:00
Surgoš Foto:
debata

Nerobil to len tak – potreboval podklady pre svoj zámer ,,očistiť“ maďarský parlament od politikov, ktorých lojalita k Maďarsku je otázna.

Izrael pozná každý, no Pirézia je známa už menej. Malá krajina kdesi v Pyrenejach je anarcho-syndikalistická totalitná republika, na ktorej čele stojí diktátor, kráľ, ktorý je pre Pirézanov zároveň bohom. V znaku má Pirézia tapíra a kura.

Neuveriteľné? Správne. Pirézia totiž neexistuje. Uvedené údaje sú už len rozvinutím nápadu, s ktorým pred niekoľkými rokmi prišla maďarská agentúra na prieskum verejnej mienky. Sociológovia skúmali, do akej miery sú Maďari xenofóbni a na tieto účely si vymysleli Pirézanov.

Dve tretiny opýtaných vtedy odpovedali, že prisťahovalci z Pirézie sú obyčajní paraziti a treba ich ihneď deportovať domov.

Jobbikovské zoznamy minulý týždeň po dlhom čase spojili maďarskú koalíciu s opozíciou, ktoré na veľkej demonštrácii spoločne odsúdili antisemitizmus.

Chudákov Pirézanov sa zase nezastal nikto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba