Koniec

Už o niekoľko dní sa skončí mayský kalendár. Dvadsiaty prvý december tak podľa mnohých bude koncom sveta. Každý sa naň pripravuje inak.

14.12.2012 22:00
debata

V Spojených štátoch prudko stúpol predaj strelných zbraní. V Číne zase ľudia vo veľkom nakupujú sviečky. Až štvrtina Čiľanov si budúci piatok plánuje zobrať dovolenku, aby ich ,,to“ nezastihlo v práci.

Mnohých Rusov predpoveď vydesila natoľko, že ich okrem cirkvi musel chlácholiť aj štát. Minister pre krízové situácie oficiálne oznámil, že koniec sveta sa tento rok konať nebude. Pripravuje sa aj francúzske mestečko Bugarach.

Tamojší kopec údajne apokalypsu prežije a tak radnica, v úsilí vyhnúť sa davom zvedavcov, mesto na niekoľko dní uzavrie. To znie ako koniec sveta pre miestnych, ktorí už stihli prenajať izby vo svojich domoch po viac ako päťsto eur za noc.

Svojou troškou prispel aj Vatikán. Podľa šéfa pápežského observatória síce apokalypsa časom príde, ale rozhodne nie podľa nejakých pohanských výpočtov.

A čo na to veda? Hlavným mestom mayológov sú v týchto dňoch Helsinki, kde sa viac ako týždeň debatuje o všetkých aspektoch starodávnej stredoamerickej kultúry. Pri každej zmienke o tomto mýte však vedci len otrávene gúľajú očami. Koncu sveta sa venuje iba jedna kratučká a posmešná prednáška.

Konferenciu však naplánovali tak, aby všetko do zimného slnovratu stihli. Pre istotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba