Baťa a Benešove dekréty

Žiadosť Baťových potomkov o finančné odškodnenie za skonfiškované podniky na území Slovenska mnohí vysvetľujú nesprávne.

30.09.2013 22:00
debata

Prezidentské dekréty predsa podpísal v exile a krátko po ňom Edvard Beneš, všetky spätne ratifikovalo Národné zhromaždenie. Po novembri 1989 v súvislosti s množstvom reštitučných nárokov Ústavný súd ČR nikdy nekonštatoval, že boli protiústavné. Ani podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva Česko aplikáciou týchto dekrétov neporušilo medzinárodné záväzky. A to platí aj pre súčasnú Slovenskú republiku. Je zarážajúce, že po takmer 70 rokoch prichádza Baťov vnuk s manželkou na to, že tu mali ich starí rodičia nejaký majetok a žiadajú zaň niekoľko sto miliárd eur. Údajne preto, lebo Baťa nekolaboroval.

Faktom zostáva, že neodmietol vyrábať obuv a iné výrobky pre potreby armády nacistického Nemecka. Aby obmäkčili naše orgány, sľubujú, že získané prostriedky reinvestujú na Slovensku. V nelichotivej situácii vysokej nezamestnanosti je to lákavá ponuka. Dúfajme len, že naše úrady budú dôsledne zvažovať, aby dedičom nedali šancu získať náhradu za dedičstvo, na ktoré nemajú nárok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba