Je voda cennejšia ako mlieko?

Skončilo sa horúce leto a to je príležitosť na bilancovanie ziskov majiteľov plavární, vodných plôch a producentov minerálnych a pramenitých vôd.

16.09.2015 16:00
debata

Iste to bude úspešné a radostné bilancovanie. Aj keď na druhej strane vlastníci fariem s produkciou mlieka sa unúvali protestovať proti nízkym výkupným cenám mlieka, ktoré sú u nás nižšie ako ich výrobné náklady.

Preto každého uvažujúceho človeka musí zaujať pomer ceny mlieka k cene osladenej minerálnej vody. Každý človek by však mal vedieť, že na to, aby farmár nadojil liter mlieka od kravy, musí vynaložiť oveľa viac úsilia, ako keď niekto z prírodného prameňa odčerpá liter minerálky či pramenitej vody.

Zloženie a obsah minerálov vo vodách bývajú rôzne, čomu zodpovedajú aj ich ceny od 0,20€ až po 0,80 € za 1,5 litra, no prečo sú také, sa nedá vysvetliť inak ako neprimerane vysokou maržou obchodníkov, ktorá je podmienená umiestnením fliaš v regáloch. Tie najlacnejšie sú na samom spodku a tie drahé v rovine očí. To sú také staré triky obchodníkov.

Ale ani producenti minerálnych vôd iste netrpia chudobou, čo dosvedčuje rast počtu objektov okolo žriediel, teda to, čo okoloidúci vidí aj spoza plota, aby si uvedomil, čo sa dá z vody vyprodukovať. Už by malo ísť len o to, za akých podmienok bolo to spoločné a prírodné bohatstvo krajiny zverené na využívanie skupiny podnikateľov či rodín a čo vracajú do rozpočtov obcí, kde sa žriedla nachádzajú, alebo akú daň odvádzajú zo svojich ziskov štátu.

A na záver slová, iste z úst odborníka, keďže ich povedal do televíznej kamery, o nákupnej cene mlieka: Na mliečnom trhu sa udržia len tí najlepší, ktorí sú schopní vyrobiť liter mlieka pod 0,27 eura alebo si majú hľadať trhy v Číne či Indii. Ďakujem pekne za také slová a hĺbku myšlienky!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálna voda #mlieko