Nenávisť nie je cesta

Mnohé rezorty, morálka a ekonomika národa sa menia len veľmi pomaly. Všetko má veľkú zotrvačnosť.

13.01.2017 12:00
debata

Na rozdiel od prípadných lokálnych aj globálnych konfliktov, ktoré môžu vypuknúť zo dňa na deň, a všetci sú konfrontovaní v regióne, na kontinente či celosvetovo. Dnes majú informácie cenu zlata a propaganda z jednej aj druhej strany barikády sa krúti na plné obrátky. Asi sme svedkami preformátovania celej planéty v politickom, geostrategickom, hospodárskom aj sociálnom aspekte, kde sa migračné vlny nevyskytujú iba v rámci vojenských konfliktov, ale aj ekonomickej núdze a celkových klimatických zmien.

Ľudstvo stráca schopnosť reálneho posudzovania aktuálnej situácie čohokoľvek a smeruje to len k zhoršovaniu. Na druhej strane, z literatúry vieme, že to tak bolo vždy, že starší ľudia nerozumeli mladším, mali obavy o budúcnosť, no a vždy sa to nejako skončilo. Skolabovali však veľké svetové civilizácie, hoci vývoj išiel ďalej. Možno skolabuje aj naša európska civilizácia, ktorá sa infiltrovala nie veľmi aj do Ameriky a Austrálie. Moderná „západná“ civilizácia očividne stráca konkurencieschop­nosť, rodia sa čoraz slabšie deti, mladí ľudia nedosahujú potrebnú výkonnosť, naša genetická výbava na prežitie sa zhoršuje. Určite nás prevalcujú priebojnejšie a lepšie vybavené osobnosti z rozvojových krajín.

Mnohí z nás akoby mali zmätenú myseľ. Kedysi dostávali všeobecné vzdelanie aj z hľadiska spoločenských poznatkov. To sa vyparilo a zostali z neho úlomky. Tie sa zmiešavajú s pocitmi z reality, a tak to i vyzerá. Ani študenti nečítajú spoločensko-vedné knihy, prečo by ich mali čítať ostatní? Polarizácia spoločnosti a nenávisť však nie sú cestou. Ľudskosť pri ekonomickej prosperite, slobode a solidarite musí byť súčasťou riešenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spoločnosť #morálka #nenávisť