Progresívne zdaňovanie

Od 1. mája boli nosnou témou domácej politiky návrhy opatrení na zvýšenie miezd.

05.06.2017 16:00
debata

Je totiž trpkou pravdou, že úroveň miezd bola uplynulé dve desaťročia umelo udržiavaná na veľmi nízkej úrovni, bez ohľadu na rast produktivity práce, a hlavne rast ziskovosti firiem. Nemalú úlohu v tom zohrali pravicové vlády.

Firmy argumentovali tým, že keď je vysoká nezamestnanosť a tým veľký prebytok pracovnej sily, cenu práce generuje trh. Teraz, keď sa situácia radikálne obrátila, zrazu už trh práce pre ne nefunguje. Zo všetkých síl bojujú za zachovanie svojich ziskov a majú množstvo pseudoargumentov, prečo nemôžu zvýšiť mzdy.

Vrcholom tejto diskusie bola nedávna televízna debata za účasti zástupcov zamestnávateľov, odborov, opozície a koalície. Samozrejme, zástupca zamestnávateľov kategoricky odmietol akékoľvek zvyšovanie príplatkov, ktoré by išlo z ich ziskov. Najkomickejšie na celej debate bolo to, že každý z prítomných vie, že existuje opatrenie, ktoré tento problém elegantne rieši.

Len vo všetkých postkomunistických štátoch okrem Česka je táto téma tabu. V ČR sa už o tom začala aspoň prvá nesmelá diskusia. Pritom toto opatrenie je overené dlhoročnou praxou, je najspravodlivejšie, je adresné a neoberá štát o zdroje, ale naopak, prináša ich.

Celý vyspelý civilizovaný Západ na ňom dlhodobo funguje, inak by štáty nemali dostatočné zdroje na existenciu a rozvoj. Týmto opatrením je progresívne zdaňovanie príjmov. Pôsobí jednoducho: ľudia s nízkymi príjmami neplatia žiadnu daň a s rastom ich príjmu im pomaly, postupne a proporcionálne stúpa aj daň – tak je to napríklad v Nemecku a nikto plamenne nehovorí o trestaní úspešných a bohatých ľudí!

Dozrel čas, aby sa aj na Slovensku otvorila diskusia o progresívnom zdaňovaní príjmu, lebo existuje možnosť, že od roku 2020 zostaneme bez eurofondov. Jediná možnosť ako tieto zdroje nahradiť, je progresívne zdaňovanie. Ak sa snažíme dobiehať Západ, tak ho dobiehajme vo všetkom. Aj v zdaňovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #platy #mzdy #zvyšovanie platov #progresívna daň