(ne)Dokázateľná korupcia

Keď redaktori televíznych spravodajstiev kládli otázky účastníkom pochodov proti korupcii, v podstate všetci hovorili to isté. Že nemajú síce žiadne dôkazy, ale sú hlboko presvedčení, že korupcia je na Slovensku všadeprítomná.

21.07.2017 12:00
debata

Napadlo mi, či väčšina občanov nezíska toto skalopevné presvedčenie o korupcii hlavne v oblasti života samospráv a či si primátori a poslanci obcí, miest ale aj žúp uvedomujú, aký vplyv na občanov môžu mať ich niektoré rozhodnutia. Či si dostatočne uvedomujú, že ich občania zvolili, lebo verili, že najlepšie budú hájiť ich záujmy a že sú tam pre nich.

Dennodenne sa v spravodajských reláciách televíznych staníc nachádzajú príspevky, ako sa v niektorej obci alebo meste občania bránia formou protestov alebo petícií proti zámerom, ktoré proti ich vôli presadzujú primátori alebo poslanci rôznych stupňov. Príliš často ide o zvýhodňovanie niektorých záujmových skupín a podnikateľov voči ostatným obyvateľom, bezohľadné ničenie verejnej zelene a životného prostredia vôbec a uzatváranie nevýhodných zmlúv bez možnosti ich vypovedania. Čo si má v takejto situácii myslieť občan, keď volená samospráva zjavne koná proti záujmom väčšiny obyvateľov, keď na presadenie svojho zámeru používa čudné argumenty a celkovo sa správa neštandardne?

Občan to zjavne vyhodnotí veľmi rýchlo a jednoducho. Je hlboko presvedčený, že za čudným správaním samosprávy sa jednoznačne skrýva nejaký profit. Nemá síce žiadny dôkaz, ale nemá žiadnu pochybnosť o tom, že musí ísť o korupciu. Je zjavné, že samosprávy si neuvedomujú, že ich správanie v ich teritóriu má neuveriteľný dosah na celé Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Slovensko #samosprávy