Problémy slovenského školstva

Celý život sme ako učitelia žili z peňazí rezortu školstva. Boli sme predĺženou rukou strany. Museli sme preto držať hubu a krok.

10.08.2017 19:37
debata

Zvyšovanie platov sa dialo podľa dĺžky praxe. Jediná zmena bola v roku 1968, keď sa skrátil termín platových postupov. Preto máme dôchodky, za ktoré sa hanbíme. Poškodila nás aj neslávna Kaníkova reforma, ktorou starodôchodcov totálne ponížil. Každý rok čakáme, čo dostaneme. No čakáme už trinásť rokov.

Za ten čas vyrástlo veľa milionárov, ktorí sa z nás smejú. Učitelia čakajú na koruny a minister šafári s miliónmi eur. Laický rozum hovorí, že veda a výskum sa dejú hlavne na univerzitách a vo výskumných ústavoch. A tie z eurofondov nedostali nič. Ešteže zakročila koaličná rada a celú výzvu stopla.

To, čo sa deje, je choré. Prečo koalícia ženie vodu na mlyn opozícii? Zasadne parlament a špina sa bude hádzať na všetky strany. Výskum je podfinancovaný, kým sa problém nedorieši, bude ďalej stagnovať. Ak vedecké pracoviská peniaze dostanú, je otázne, či ich do roku 2020 efektívne vyčerpajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Peter Plavčan