Izrael cez ružové okuliare

Izrael nie je známy iba svätými miestami, Mŕtvym morom či vojnovým konfliktom. Už aj u nás sa začína propagovať ako krajina priateľská k LGBT ľuďom.

07.08.2013 12:00
debata

V Tel Avive sa koná stotisícový Dúhový Pride, štát uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia uzatvorené v zahraničí a aj v ďalších ohľadoch môžu slovenskí gejovia a lesby tým izraelským závidieť. Mohlo by sa zdať, že situácia s ľudskými právami nie je taká zlá, ako hovoria kritici Izraela. A práve o to ide. Aby sa to zdalo…

Keď zdanie klame

Izraelskí predstavitelia si myslia, že adekvátnou odpoveďou na kritiku ich politiky voči Palestíne je zmena imidžu a lepšie „píár“. Namiesto toho, aby ukončili okupáciu cudzej krajiny, usilujú sa kritiku prehlušiť marketingovými kampaňami. Jednou zo stratégií je Brand Israel. V rámci nej propagujú Izrael ako skvelú turistickú destináciu, svetovú technologickú a vedeckú špičku, miesto skvelej kultúry a zábavy. A ako mekku LGBT. S týmito fenoménmi si majú obyvatelia sveta spájať Izrael – a na to, že existuje „niečo“ ako Palestína, zabudnúť. Aktivisti za práva Palestínčanov nazvali toto cynické zneužívanie úspechov izraelskej LGBT komunity termínom „pinkwashing“ (vymývanie mozgov na ružovo). LGBT ľuďom na Západe a jeho liberálne orientovanej verejnosti izraelské inštitúcie nasadzujú ružové okuliare, cez ktoré má Izrael vyzerať „cool, sexi a fun“. Prístup štátu k LGBT komunite má byť dôkazom, že Izrael je moderná pokroková bašta ľudských práv. A armáda zatiaľ nerušene vysídľuje Palestínčanov, rozširujúc na ich území etnicky čisté izraelské kolónie.

Situácia nie je ružová

Palestínske LGBT organizácie vydali výzvu LGBT aktivistom vo svete, aby nepodľahli izraelským snahám zneužívať túto tému na upevnenie politiky okupácie Palestíny. Zdôrazňujú, že zápas za zrovnoprávnenie ich komunity sa nedá oddeliť od širšieho poňatia ľudských práv a od zápasu proti vojenskému útlaku. Navyše situácia gejov a lesieb v Izraeli nie je taká ružová, ako sa ju propaganda snaží vykresliť. V krajine má silnú pozíciu aj homofóbny konzervativizmus a náboženský fanatizmus. Tel Aviv nie je celý Izrael. Ľudia na Gay Pride v Jeruzaleme každoročne čelia hrozbám násilia a musí ich chrániť množstvo policajtov.

Zápas izraelských gejov a lesieb za rovnoprávnosť je napriek tomu úspešnejší než vo väčšine krajín sveta; z ich úspechov sa môžeme úprimne tešiť. Ak sa však nechceme stať komplicmi v udržiavaní najdlhšie trvajúcej vojenskej okupácie v modernej histórii, musíme hľadať spôsoby, ako o nich informovať bez premaľovávania izraelských činov na ružovo. Vedieť, že sa Izrael touto témou snaží zakryť realitu, a napriek tomu hovoriť o jeho skvelom prístupe k LGBT ľuďom, nespomenúc pritom okupáciu palestínskych území, nie je službou v prospech ľudských práv, ale ich zneužitím. A tiež zradou palestínskych gejov a lesieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pride #osa #LGBTI+