Pre ľudí, pre matku Zem

Predstavme si, že sa mestské parky zmenili na jedlé lesy a trávnaté plochy uprostred sídlisk na zeleninové záhony, že v spustnutých črepníkoch či v zanedbaných dvoroch medzi domami rastú namiesto buriny paradajky, fazuľa, mrkva alebo tekvice, že sa na strechách panelákov susedská komunita spoločne stará o zeleninovú záhradku.

02.10.2013 16:00
debata

Prvé pokusy o zakladanie komunitných alebo susedských záhrad sa začína objavovať aj u nás, keď ich za posledný rok niekoľko vzniklo v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline či Košiciach. Ale vo viacerých iných krajinách sa táto predstava stáva intenzívne skutočnosťou už dlhší čas. A v mnohých z nich motivuje zakladanie spoločných jedlých záhrad viac ako len túžba vypestovať si vlastnú zeleninu, zdravšiu a chutnejšiu, ako je tá zo supermarketov.

Nielen zmysluplný koníček

Mestské záhradníčenie sa nadviazalo na myšlienky obnovy komunít, ozdravenia životného prostredia i medziľudských vzťahov. Toto ideové pozadie býva často miestach natoľko zásadné a silné, že sa o mestskom záhradníčení hovorí ako o najdôležitejšom a najrýchlejšie sa rozvíjajúcom globálnom sociálnom hnutí súčasnosti. Či dokonca ako o záhradníckej revolúcii. Pre mnohých je táto aktivita manifestáciou ich politického presvedčenia alebo výrazom hodnôt, ktoré zastávajú a na ktorých stavajú svoje úsilie o spoločenskú zmenu. Tými hodnotami sú vzájomná pomoc a solidarita, budovanie pozitívnych komunitných vzťahov a väzieb, úcta k životnému prostrediu a úsilie o jeho zlepšovanie.

Propagátori a propagátorky komunitného záhradníčenia zdôrazňujú, že prispieva k zmenšovaniu závislosti od fosílnych palív používaných pri preprave masovo pestovaného ovocia a zeleniny, čím znižuje ich celkovú spotrebu a negatívne dôsledky na životné prostredie a klímu. Lokálne pestovanie sa zaobíde bez chemických hnojív, pesticídov či konzervantov, používaných na to, aby zelenina a ovocie vôbec „prežili" transport na dlhé vzdialenosti. Prispieva tiež k menšej závislosti od svetového obchodu s potravinami a k oživeniu miestnej ekonomiky.

Revolučná zmena

Tento typ záhradníčenia môže priniesť pozitívne dôsledky aj na znižovanie chudoby a mohlo by sa stať lokálnou odpoveďou na globálnu hospodársku krízu. Hoci sa niekomu môže javiť ako „hipsterská“ móda, ktorá sa týka iba neveľkej skupiny osôb zo stredných vrstiev, v mnohých mestách sveta sa komunitnému pestovaniu venujú ľudia žijúci v chudobe a čeliaci sociálnemu vylúčeniu. Je pre nich cestou, ako sa aspoň čiastočne vymaniť zo zlej materiálnej situácie a zabezpečiť si potravinovú sebestačnosť.

Len čas ukáže, aký transformačný vplyv mestské záhradníčenie bude mať. Ak však podporí záujem i vôľu spoločne hľadať lokálne riešenia problémov mnohých komunít, bude to jednoznačne revolučná zmena k lepšiemu – pre ľudí aj pre ich planétu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osa #názory #riečanská #matka zem