Čierna stavba? Žiaden problém!

Iniciatíva Bratislava otvorene podala podnet na prokuratúru pre dodatočne vydané povolenie na zmenu jednej známej rozostavanej stavby v Podhradí.

30.12.2013 13:00
debata

A hoci je táto zmena v rozpore s územným plánom zóny a trvalo narúša pamiatkovú rezerváciu i chránenú panorámu Bratislavského hradu, stavebný úrad Starého Mesta dodatočne „čierne“ zmeny odobril. A keďže je tento postup natoľko „štandardný“, je na základe neho možné zhrnúť zásady, ako sa dá pekne krásne na Slovensku čiernu stavbu zlegalizovať.

Papier všetko znesie

Stavebnému úradu predložte všeobecný projekt, ktorý spĺňa všetky zákonné náležitosti a nie je v rozpore s verejným záujmom. Následne dostanete stavebné povolenie. Začnite však stavať podľa vášho, teda iného projektu, ktorý vyhovuje najmä vám a ktorý nemusí súvisieť so schváleným projektom.

Keď vás stavebný úrad upozorní, že ste v zjavnom rozpore so schválenou dokumentáciou, nezúfajte: požiadajte o dodatočné povolenie na zmenu stavby pred dokončením. Najneskôr však pred kolaudáciou!

Ak ste spravili zásadné zmeny oproti pôvodnému projektu, nedodržali ste výšku, veľkosť alebo iné dôležité podmienky verejného záujmu a príslušných predpisov, vydržte a naťahujte čas. Úradníci sa časom unavia, prestane ich to baviť, a keď budete dostatočne vytrvalí, tak sa nad vami zľutujú. Však ste už do toho zainvestovali veľa peňazí!

Hlavné je nerozumieť

Dôležité je chodiť za „nimi“ často, stretávať sa s nimi formálne, prípadne aj neformálne, diskutovať, presviedčať a čo je najhlavnejšie – nájsť čo i len najmenšiu možnú chybičku či nezrovnalosť. Na tú sa dá nabaliť aj kamión argumentov v prospech vašej nelegálnej stavby. Vyzerá to potom veľmi odborne, profesionálne a váhavcov to nakoniec presvedčí.

Keďže stavebný úrad vás už má „plné zuby“, úradníci vám venovali enormne veľa času, taktiež musia kauzy aj uzatvárať, riešiť nové a ďalšie čierne stavby, nakoniec vydajú rozhodnutie. Takéto rozhodnutie musí mať aspoň 9 strán, musí byť napísané veľmi komplikovane, aby mu rozumelo veľmi málo ľudí, ale hlavne, aby odradilo čo najväčšie množstvo občianskych nadšencov a horlivcov za spravodlivosť. Ak sa náhodou niekto proti tomuto rozhodnutiu odvolá, stavebný úrad vec postúpi s radosťou o stupeň vyššie, lebo sa prípadu zbavil. Garantujeme vám, že nakoniec budete sláviť víťazstvo. Na Slovensku sa to zatiaľ podarilo všetkým.

Fischerov dom na Beblavého ulici má veľmi podobný príbeh. Nakoniec úradníkov unavil, a „dali“ mu to. Neprekáža im, že bezdôvodne, proti zásadám a zákonom, proti verejnému záujmu. Vydané rozhodnutie namiesto exaktných argumentov obsahovalo vyjadrenia typu: „Je možné jednoznačne usúdiť.“ „Výšková regulácia zostáva v princípe zachovaná“ atď. Takéto pocitové konštatovania a vyjadrenia kompetentných robia z historického mesta postupne mesto bez tváre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čierna stavba #Bratislava otvorene #Podhradie