Infozákon stále prekáža

Ministerstvo hospodárstva pred tromi týždňami ustúpilo od zámeru utajovať zmluvy a oklieštiť zákon o slobodnom prístupe k informáciám cez absolútne nesúvisiaci zákon o hospodárskej mobilizácii. Muselo ustúpiť tlaku občanov. Hromadnú pripomienku verejnosti, ktorá požaduje zachovanie práva na informácie, za päť dní podporilo vyše 8-tisíc ľudí.

31.03.2014 11:00
debata

Legislatíva naďalej neistá

Zdá sa, že ľuďom naozaj záleží na tom, aby mali právo dostať informácie od štátnych orgánov. Takéto situácie, keď treba infozákon brániť, sa stávajú pravidelne od jeho prijatia v roku 2000. Občania musia byť stále v strehu, pretože ministerstvá, úrady a rôzne záujmové skupiny využijú každú šancu, aby mohli tento zákon oklieštiť. Jeho osud je naďalej neistý.

Na ministerstve spravodlivosti sa v súčasnosti pripravujú rozsiahle zmeny infozákona. Dá sa očakávať, že keď ministerstvo o niekoľko mesiacov predloží návrh, Tomáš Borec bude čeliť obrovskému tlaku ostatných rezortov a rozličných inštitúcií, požadujúcich jeho oklieštenie.

Už v minulosti mnohé ministerstvá a úrady navrhovali výrazné oslabenie práva na informácie. Napríklad v roku 2011, keď sa menil infozákon pre povinnosť zverejňovať zmluvy na internete. K predloženému návrhu prišli desiatky požiadaviek, ktorými chceli v zákone zakotviť ustanovenia, ktoré by ho doslova znefunkčnili. Nakoniec sa našťastie zmenilo iba ustanovenie o zverejňovaní zmlúv. Preto sa aj teraz dá očakávať, že úrady znovu vytiahnu zo svojich „šuplíkov“ žiadosti na oslabenie zákona.

Ostražitosť je na mieste

Ministerstvo vnútra v roku 2011 napríklad prišlo s návrhom, aby zamestnancom úradov už nebolo možné uložiť pokutu za porušenie zákona o slobode informácií. Často však hrozba pokuty býva jedinou cestou, ako donútiť niektoré úrady, aby jednotlivé paragrafy dodržiavali. Ministerstvo tiež navrhlo, aby sa utajili informácie o rozhodovaní „správnych orgánov“, čiže všetkých úradov.

Rôzne záujmové skupiny budú určite znovu tlačiť na to, aby sa utajilo hospodárenie firiem, do ktorých štát, obce a samosprávne kraje vložili svoj majetok, často mnohomiliardový, a v ktorých majú väčšinovú účasť. Ani to však nebráni týmto firmám utajovať svoje hospodárenie a tvrdiť, že keďže majú formu akciovej spoločnosti, tak ich majetok už zrazu nie je verejným, ale ich súkromným majetkom. Šibnutím čarovného prútika premenili miliardy verejného majetku na miliardy súkromného majetku.

Minister spravodlivosti by mal nabrať odvahu a riešiť tieto problémy, hoci sa to nebude mnohým páčiť. O ďalší osud infozákona sa teda ešte zvedie boj. Ľudia musia byť stále ostražití a strážiť si tento kľúčový zákon. Iba on im totiž dáva možnosť naozaj účinne kontrolovať politikov aj fungovanie a hospodárenie úradov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo #informácie #legislatíva #infozákon