Hospic beží o život

Behanie ako prostriedok nadväzovania vzťahov medzi ľuďmi funguje od nepamäti. Poslovia dobrých či zlých správ – poštári – boli v dávnych dobách bežci. Kto iný by sa dostal najrýchlejšie so správou z jedného vzdialeného miesta na druhé?

11.09.2014 07:00
fitnes, beh, zdravý životný štýl Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pomáhať behom

Beh ako prostriedok charitatívnej pomoci má už pomerne pestrú históriu. Tá moja sa zrodila niekedy pred 25 rokmi, keď som ešte pracoval v ČKD Praha. Behal som ráno 15 kilometrov tam a popoludní naspäť. Po ceste som stretával ľudí, ktorí boli na vozíku či mali už na prvý pohľad problém s chôdzou.

Prišlo mi na um: „Ty si len tak bežíš a títo ľudia nemôžu ani chodiť. Ako by sa im dalo pomôcť? Čo tak im požičať svoje nohy?“ Následkom toho som mal tri roky problémy s nohami aj ja. Nebol to teda dobrý nápad.

Od tých čias „na to bežím“ inak. Pomocou behu upozorňujem na tých, čo potrebujú pomoc. A to ma priviedlo k ľuďom z Farskej charity Cheb a oni zase k Hospicu Svatého Jiří, ktorý pomáha umierajúcim v ich domácom prostredí (a čo si budeme hovoriť, často tú pomoc potrebujú aj tí, ktorí ostávajú).

Za každý kilometer koruna

Charitatívny projekt Pomáhaj behom českej Bežeckej školy v súčasnosti beží (v aplikácii Endomondo) za život práve tohto hospicu. Takmer 90 bežcov a bežkýň už spoločne nabehalo viac ako 12-tisíc kilometrov. To znamená finančnú podporu vyše 12-tisíc českých korún, pretože čo kilometer, to koruna pre hospic.

Ďalšiu možnosť darovať hospicu „krv“ vo finančnej podobe majú bežci a bežkyne na 6. ročníku Františkolázenskej 24-hodinovky 15. a 16. novembra 2014. Účastníci a účastníčky akcie s každým kilometrom, ktorý zabehnú alebo prejdú, prispejú na konto hospicu sumou 2,40 Kč. V minulom roku na 24-hodinovke bežalo 450 ľudí (maximum je 500) a vybralo sa 40-tisíc korún.

Pomoc bez hraníc

Projekt Pomáhaj behom má množstvo pozitívnych aspektov. Tým, že sa človek aktívne stará o svoje zdravie, pomáha žiť aj tým, čo majú z rozličných príčin život problematický. Projekt pomáha vyšľapávať cesty medzi ľuďmi, ktorí by sa v bežnom živote nikdy nestretli. Pomáha zdravým vážiť si svoje zdravie, chorým či inak životom skúšaným zase vidieť veci v lepšom svetle. Pomáha stavať mosty medzi ľuďmi, cez ktoré môže prúdiť život z jedného brehu na druhý – a to aj medzi tými, čo žijú v rôznych krajinách.

Do projektu Pomáhaj behom sa zapojili ľudia z Česka, zo Slovenska, ale aj z Nemecka a ďalších krajín. Hranice totiž existujú len v našich hlavách a v hlavách tých, ktorí nám chcú vládnuť. Živý tvor hranice nepozná.

Keď vybehneš, spoznáš sám, že beh je bez hraníc. Tvoja duša je šťastná, tvoja myseľ ľahká, tvoj dych pokojný. A život ti otvorí celý svet. V tej chvíli spoznáš, že si nesmierne bohatý a že sa môžeš o svoje bohatstvo podeliť s každým, kto tvoju pomoc práve potrebuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #zdravotne postihnutí #charita #šport #zbierka